lov terengganu

Friday, July 30, 2010

ketupat sotong berlemak!!!



bahan2:

15 ekor sotong
1 1/4 cawan beras pulut
1 biji kelapa
1 cm halia (dimayang)
5 ulas bwg merah (dimayang)
1/2 sudu halba, garam dan gula secukup rasa
15 btg lidi yg dpotong serong spjg 2cm


cara mbuatnya:

~sotong dibuang kepala & disiat kulitnya kmudian dbersihkn
~kelapa diperah..ambil 1 cwn santan pekat, 5 cwn santan cair
~bersihkan beras pulut, toskan airnya & rendam ke dlm santan pekat bcmpur garam slama 1 1/2 jam
~isikan pulut yg brendam santan td ke dlm bdn sotong...anggaran stgh bdn sotong..sematkn dg lidi spy isinya tidak keluar
~apbl semua sotong siap brisi pulut, msukkn ke dlm periuk & tuang santan cair
~msukkn juga halia, halba, bwg merah, garam dn gula..
~masaklah hgga santan mjdi pekat & hampir kering..agkt dan hidangkn..

No comments:

Post a Comment